Leo Dewals.

Leo Dewals

Acteur, regisseur, leraar, dramaturg en producer. Maar bovenal: stichter van Stalstudio. Je hebt waarschijnlijk, 50 jaar geleden, nooit beseft wat een impact dit theatertje op alle mensen die er ooit waren, gehad heeft! En nog altijd! Je hebt ons begeesterd met je passie voor toneel. Je hebt van ons gedreven mensen gemaakt. Gedreven om daar op die scène te staan en alles te geven. Ook ver daarbuiten heb je ons als mens-zijn zoveel bijgebracht. Je hebt, in het kort gezegd, ons leven veranderd.

Jammer dat je er onlangs niet bij was, bij ons jubileumfeest in Stalstudio. We hebben je gemist. Allemaal.
Was je een gemakkelijke man? Neen, absoluut niet. Je kon soms hard zijn, soms eigenwijs. Misschien moest dat wel, hadden we dat nodig. Ook al dachten we van niet; toen. Je kon stomen, uit beide oren tegelijk als het moest, als iets niet ging zoals jij dat wilde. Je kon razend zijn als iemand niet deed wat je van hem of haar verwachtte. Maar telkens weer kon je het negatieve omzetten in iets positiefs. Je haalde het onderste uit de kan. En ondanks de harde woorden die somtijds vielen, we keerden altijd terug omdat we wilden leren. Je dwong respect af door wat je te vertellen had. Jij gaf zoveel energie en stak zoveel tijd in ieder van ons. Jij was er altijd.

Donneke heeft je veel moeten missen maar die tijd heb je ingehaald, naderhand. Je hebt dezelfde energie gehad om bij haar te blijven en haar te verzorgen. Zo was jij; een man met een warm hart.

Bedankt Leo dat je ons, Stallers, die passie voor theater hebt meegegeven. Bedankt ook dat je eenieder die op die scène stond, zich liet thuisvoelen. Alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Bedankt Leo voor de vele mooie jaren samen en dan spreek ik uit naam van alle Stallers die jou gekend en met jou gewerkt hebben.

Je was Leo Dewals, een Grote Meneer. Je zal voor altijd in ons hart blijven.